HISTÒRIA         

La Coral El Progrés de Palamós és l’entitat cultural degana de la nostra població i una de les corals més antigues de Catalunya. Va ésser fundada l’any 1897 a redós del Centre Republicà Federal i s’emmarcà clarament en el moviment coral català dels cors de Clavé. Sempre ha estat dirigida per diferents músics vinculats a la història de Palamós: Josep Casanovas ("el Paixero"), Ramon Casas, Santiago Bañeras i Goday, Agustí Salvadó, Martí Camós, Amadeu Cuadrado i Lourdes Valls. Destacar que Amadeu Cuadrado és el director honorífic d'aquesta entitat. La Coral El Progrés és la coral de Palamós i la seva història va intrínsecament lligada a la història del bonic poble empordanès; és per això que aquells que formen part de la Coral comparteixen l’estimació i admiració cap el poble que la va veure néixer.

La primera actuació data del 25 de desembre de 1896 i els cantaires de la Coral, dirigits pel mestre Josep Casanovas, van fer l’actuació en benefici dels soldats ferits en la Guerra de Cuba. L’any 1898 es va independitzar del Centre Republicà Federal i més tard fou acollida sota la protecció del Centre Econòmic, que li destinà un espai a la Gorga. Fins aquell any el mecenes de la Coral fou Norbert Espinet, de qui conservem un dels tresors més importants del nostre passat: el penó centenari que va regalar a l’entitat en motiu de la seva creació. L’activitat de la Coral ha passat per diferents etapes:
1- En la primera etapa l’empenta inicial s’esvaí al llarg dels anys i a partir de la Primera Guerra Mundial es va parar tota activitat.
2- L’any 1932 un grup d’amics que canten caramelles inicien, sota la direcció del mestre Casas, el primer ressorgiment de la Coral, però la Guerra Civil torna a fer desaparèixer tota activitat.
3- L’any 1944, ara amb Santiago Bañeras i Goday al capdavant, s’inicia la segona reconstitució fins a mitjans dels anys 50.
4- L'any 1957, Ramon Casas torna a entrar com a director i intenta incorporar veus femenines, però l’intent no surt bé i es deixa de cantar l’any 1957.
5- Finalment es produeix el quart i definitiu intent. Per segona vegada Santiago Bañeras torna a dirigir la Coral; les actuacions comencen l’any 1980, però aviat el polifacètic fill predilecte de la vila de Palamós va caure malalt (ens deixà l’any 1985). Aviat s’incorporaren Martí Camós i Agustí Salvador com a directors. Seguidament l'Amadeu Cuadrado i la Lourdes Valls.Posteriorment, assumeixen la direcció de la Coral en Kevin Hepworth i en Guillem Batllori. Actualment, la Clàudia Soler és l'actual directora.

Tenim un repertori molt variat on podem trobar des de cançons populars catalanes i d’altres països (sardanes, havaneres, cors d’òpera, etcètera) fins a cançons més actuals (des de The Beatles fins a Sting).

La nostra entitat és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals i almenys una vegada a l’any -de vegades dues- fem intercanvis amb d'altres cors de l’estranger i d'arreu de l’Estat espanyol: Rheda – Wiedenbrück (Westfàlia, Alemanya), Céret (França), Lucca (Toscana, Itàlia), Liguria (Itàlia), Alghero (Itàlia), Donostia (País Basc), Bayonne (França), Lisboa (Portugal), etc. La Coral el Progrés, a més, ens agrada realitzat activitats conjuntament amb altres entitats culturals dePalamós i contrades. 
                                              
 © 2014.Coral el Progrés. Tots els drets reservats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada